Blogg

Alfresco och ECM

Pekplatteklient för Alfresco baserad på jQuery Mobile

jan 27 2011

Kategorier : Handledning, Anteckningar

Som många andra gjorde den här julen skaffade jag mig en IPAD. Och vad bättre användning skulle du ha av din pekplatta än bläddra i ditt dokumentarkiv med den?
Alfresco Share är inte riktigt pekplatte vänlig, och beta Mobile-klienten Alfresco gjorde har inte uppdaterats för de senaste versionerna. Min gissning är Alfresco kommer släppa en något mer pekplatta/mobilvänlig klient, men varför vänta?

Jag ville skapa något webbaserat, och fann jQuery Mobile ramverket:

Ett enhetligt system användargränssnitt för alla populära mobila plattformar, byggda på bergfast grund jQuery och jQuery UI. Dess lätta kod är byggt med gradvisa förbättringar, och har ett flexibelt och enkelt design med temastöd. (min översättning)

Det är fortfarande Alpha, men med detta ramverk kunde jag enkelt och snabbt skapa en webbaserad klient. Och eftersom jQuere Mobile försöker stödja så många plattformar som möjligt, så borde det fungera inte bara med iPad, utan även med Android och Blackberry enheter.

Jag gjorde detta inom den befintliga Share klienten stället för att skapa en fristående, så jag kunde återanvända det som redan finns, såsom inloggning och anslutning till repository. Nuvarande Share inloggningsrutan är inte optimal med pekskärm då den insisterar på centrera sig, men som skulle kunna fixas. Jag har återanvänt JavaScript-kod från Alfresco dashlets, och den gamla mobil klienten och skapat lite ny kod. Jag behövde inte skapa någon klient-side javascript kod än, då klienten bara har stöd för att bläddra i Share webbplatser. Det skulle förmodligen förändras när du börjar lägga till mer avancerade saker, men jag är verkligen positivt överraskad av vad man får ut som standard av jQuery Mobile.

Det finns några designbeslut som förmodligen skulle ändras. jQuery Mobile använder ajax baserat sidladdning med # i url,/basefolder/basepage.html#undermapp/subpagetoload.html. I detta fall laddas /basefolder/undermapp/subpagetoload.html. Jag var först inte säker på om absoluta sökvägar stöds och att det skulle fungera med Share pages, så jag skapade på startsidan,/share/page/lxmobile som är sub-paged, /share/page/lxmobile/{mpage}, med components i stället för att stödja relativa sökvägar. I slutändan blev det absoluta sökvägar i länkar ändå att få det att fungera bra, och skulle använda använda egna Share pages om jag startade på nytt.

Du kan ladda ner och testa det själv. Källkod är bifogad (ladda ner här) testad med Community 3.4.c, och för att testa detta kan du släppa lxmobile.jar i webapps/share/WEB-INF/lib och starta om. Det finns många funktioner i jQuery Mobile som kan vara användbara, såsom dialogrutor, knappar och formulär, om klienten ska tas till nästa nivå i användbarhet.